Fit sernik na zimno

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Serek wiejski - 400 g
  • Twaróg chudy- 250 gr
  • Galaretka bezglutenowa (ulubiony smak) - 2 sztuki
  • Erytrol (lub inny słodzik) - zgodnie z preferencjami
  • Borówka (lub inne owoce) - do dekoracji

Przygotowanie

Na początek przygotuj w dwóch osobnych naczyniach galaretki – oczywiście zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw je następnie do wystudzenia – w żadnym wypadku nie umieszczaj ich w lodówce! Po mniej więcej 30 minutach powinny być gotowe do dalszego wykorzystania. W międzyczasie twaróg i serek wiejski umieść w osobnej miseczce i zmiksuj na jak najbardziej gładką masę. W czasie miksowania dodawaj stopniowo do masy słodzik i próbuj czy jest już odpowiednia dla ciebie w smaku.

Następnie dodaj do masy jedną z wcześniej przygotowanych galaretek – koniecznie wystudzoną – znów zmiksuj, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Teraz przelej masę do tortownicy i pozostaw całość do momentu, aż stężeje. Możesz przyspieszyć ten proces wstawiając ją do lodówki.

Po tym czasie przelej do tortownicy drugą z wcześniej przygotowanych galaretek i ponownie umieść całość w lodówce do momentu jej stężenia. No koniec możesz dodatkowo przyozdobić gotowy sernik ulubionymi owocami i podać do spożycia – smacznego.

Oceń ten przepis