Fit sernik na zimno
- 10 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Serek wiejski - 400 g
- Twaróg chudy- 250 gr
- Galaretka bezglutenowa (ulubiony smak) - 2 sztuki
- Erytrol (lub inny słodzik) - zgodnie z preferencjami
- Borówka (lub inne owoce) - do dekoracji
Przygotowanie
Na początek przygotuj w dwóch osobnych naczyniach galaretki – oczywiście zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw je następnie do wystudzenia – w żadnym wypadku nie umieszczaj ich w lodówce! Po mniej więcej 30 minutach powinny być gotowe do dalszego wykorzystania. W międzyczasie twaróg i serek wiejski umieść w osobnej miseczce i zmiksuj na jak najbardziej gładką masę. W czasie miksowania dodawaj stopniowo do masy słodzik i próbuj czy jest już odpowiednia dla ciebie w smaku.
Następnie dodaj do masy jedną z wcześniej przygotowanych galaretek – koniecznie wystudzoną – znów zmiksuj, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Teraz przelej masę do tortownicy i pozostaw całość do momentu, aż stężeje. Możesz przyspieszyć ten proces wstawiając ją do lodówki.
Po tym czasie przelej do tortownicy drugą z wcześniej przygotowanych galaretek i ponownie umieść całość w lodówce do momentu jej stężenia. No koniec możesz dodatkowo przyozdobić gotowy sernik ulubionymi owocami i podać do spożycia – smacznego.