Fit deser jogurtowy

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • Miód
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • Pół szklanki ciepłego mleka bez laktozy
  • Ksylitol
  • Owoce

Szybki deser w wersji fit. Bez cukru, jajek, mąki. Bez pieczenia i użycia miksera.

Przygotowanie

Przełóż jogurt do miski, dodaj miód ( ilość wg uznania w zależności jak słodki ma być deser) i wymieszaj.

W garnku lub mikrofalówce podgrzej mleko, dodaj czubatą łyżeczkę żelatyny i ksylitolu. Mieszaj do czasu rozpuszczenia żelatyny. Poczekaj aż mleko ostygnie, gdy mleko i jogurt będą mniej więcej w temperaturze pokojowej połącz mleko z jogurtem i dokładnie wymieszaj. Przelej do niskich szklanek lub salaterek. Włóż do lokówki do czasu stężenia.

Udekoruj ulubionymi owocami, możesz polać galaretką (ja użyłam mrożonych owoców leśnych – podgrzałam je z ksylitolem, poczekałam aż wystygną i polałam wierzch jogurtowej masy).

Wskazówki:

  • Ważne, aby dobrze rozpuścić żelatynę, aby nie było grudek.
  • Jeśli deser ma być wegetariański zamiast żelatyny można użyć wege galaretki – wystarczy zrobić ją w mniejszej ilości płynu i po przestudzeniu połączyć z masą jogurtową.
  • Zamiast ksylitolu można użyć cukru, ale wtedy będzie mniej fit 😉

Oceń ten przepis