Fit deser jogurtowy
- 3 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego bez laktozy
- Miód
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- Pół szklanki ciepłego mleka bez laktozy
- Ksylitol
- Owoce
Przygotowanie
Przełóż jogurt do miski, dodaj miód ( ilość wg uznania w zależności jak słodki ma być deser) i wymieszaj.
W garnku lub mikrofalówce podgrzej mleko, dodaj czubatą łyżeczkę żelatyny i ksylitolu. Mieszaj do czasu rozpuszczenia żelatyny. Poczekaj aż mleko ostygnie, gdy mleko i jogurt będą mniej więcej w temperaturze pokojowej połącz mleko z jogurtem i dokładnie wymieszaj. Przelej do niskich szklanek lub salaterek. Włóż do lokówki do czasu stężenia.
Udekoruj ulubionymi owocami, możesz polać galaretką (ja użyłam mrożonych owoców leśnych – podgrzałam je z ksylitolem, poczekałam aż wystygną i polałam wierzch jogurtowej masy).
Wskazówki:
- Ważne, aby dobrze rozpuścić żelatynę, aby nie było grudek.
- Jeśli deser ma być wegetariański zamiast żelatyny można użyć wege galaretki – wystarczy zrobić ją w mniejszej ilości płynu i po przestudzeniu połączyć z masą jogurtową.
- Zamiast ksylitolu można użyć cukru, ale wtedy będzie mniej fit 😉