Filety z łososia na parze z ziemniakami i cukinią

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Filet z łososia - 1 sztuka, średniej wielkości
  • Ziemniak - 5-6 sztuk, lub więcej, jak kto lubi
  • Cukinia - 1/2 sztuki, młodej
  • Cytryna
  • Sól
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Garnek do gotowania na parze

Mnóstwo osób uwielbia łososia. Można go smażyć bądź grillować, w każdej postaci jest równie pyszny, także przygotowany na parze, w bardzo prosty sposób, który praktykuję od lat.

 

Przygotowanie

Jak zmieścić się w 15 minutach? Najważniejsza jest kolejność wykonywanych czynności: najpierw wstawiamy garnek do gotowania na parze z niewielką ilością lekko osolonej wody (powinno jej być tylko tyle, aby przykryła ziemniaki, które zaraz w niej ugotujemy). W czasie, kiedy woda się grzeje, bez zbędnej zwłoki obieramy ziemniaki. Gdy tylko zacznie wrzeć, wrzucamy umyte i przekrojone na ćwiartki ziemniaki. Jeśli ziemniaki są wyjątkowo duże, kroimy je na kilka kawałków.

Myjemy filet z łososia, osuszamy go ręcznikiem papierowym i kroimy na 2‒4 kawałki (w zależności od wielkości), a umytą cukinię (nie obieramy jej) na talarki o grubości około 2-2,5 cm. Układamy łososia i cukinię w nakładce do gotowania na parze, starając się umieszczać je tak, aby równomiernie się ugotowały. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć (sprawdzamy widelcem), natychmiast ustawiamy nakładkę na garnku i przykrywamy pokrywką. W wolnej chwili siekamy koperek lub natkę. Po 2‒3 minutach przewracamy kawałki łososia i cukinii na drugą stronę. Ważne, aby ich nie rozgotować ‒ cukinia jest najsmaczniejsza, kiedy jest jeszcze lekko twardawa, łososiowi również nie trzeba wiele.

Ugotowane ziemniaki możemy utłuc z odrobiną masła lub pozostawić w kawałkach. Posypujemy je pokrojoną zieleniną. Danie podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia łososia, możemy także posolić do smaku.

Zamiast ziemniaków możemy ugotować ryż, a jeśli nie mamy cukinii, użyjmy brokułu lub kalafiora podzielonego na różyczki. Pamiętajmy jedynie, aby nieco dłużej je gotować, gdyż są twardsze.

Szybki, bardzo lekki i pyszny obiad – polecam!

Przepis ukazał się w artykule Obiad w 15 minut zamieszczonym w magazynie Bez Glutenu nr 8.

Oceń ten przepis