Filety z łososia na parze z ziemniakami i cukinią
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Filet z łososia - 1 sztuka, średniej wielkości
- Ziemniak - 5-6 sztuk, lub więcej, jak kto lubi
- Cukinia - 1/2 sztuki, młodej
- Cytryna
- Sól
- Koperek lub natka pietruszki
- Garnek do gotowania na parze
Przygotowanie
Jak zmieścić się w 15 minutach? Najważniejsza jest kolejność wykonywanych czynności: najpierw wstawiamy garnek do gotowania na parze z niewielką ilością lekko osolonej wody (powinno jej być tylko tyle, aby przykryła ziemniaki, które zaraz w niej ugotujemy). W czasie, kiedy woda się grzeje, bez zbędnej zwłoki obieramy ziemniaki. Gdy tylko zacznie wrzeć, wrzucamy umyte i przekrojone na ćwiartki ziemniaki. Jeśli ziemniaki są wyjątkowo duże, kroimy je na kilka kawałków.
Myjemy filet z łososia, osuszamy go ręcznikiem papierowym i kroimy na 2‒4 kawałki (w zależności od wielkości), a umytą cukinię (nie obieramy jej) na talarki o grubości około 2-2,5 cm. Układamy łososia i cukinię w nakładce do gotowania na parze, starając się umieszczać je tak, aby równomiernie się ugotowały. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć (sprawdzamy widelcem), natychmiast ustawiamy nakładkę na garnku i przykrywamy pokrywką. W wolnej chwili siekamy koperek lub natkę. Po 2‒3 minutach przewracamy kawałki łososia i cukinii na drugą stronę. Ważne, aby ich nie rozgotować ‒ cukinia jest najsmaczniejsza, kiedy jest jeszcze lekko twardawa, łososiowi również nie trzeba wiele.
Ugotowane ziemniaki możemy utłuc z odrobiną masła lub pozostawić w kawałkach. Posypujemy je pokrojoną zieleniną. Danie podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia łososia, możemy także posolić do smaku.
Zamiast ziemniaków możemy ugotować ryż, a jeśli nie mamy cukinii, użyjmy brokułu lub kalafiora podzielonego na różyczki. Pamiętajmy jedynie, aby nieco dłużej je gotować, gdyż są twardsze.
Szybki, bardzo lekki i pyszny obiad – polecam!
Przepis ukazał się w artykule Obiad w 15 minut zamieszczonym w magazynie Bez Glutenu nr 8.