Chrupiące i lekkie faworki bezglutenowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 50 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • 250 g mieszanki Multi Mix Bezgluten
  • 140 ml śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu

Przepis na talerz klasycznych chrupiących, kruchych i lekkich faworków bez glutenu.

W porównaniu do tradycyjnych faworków, ciasto będzie trochę grubsze i będzie miało mniej pęcherzyków.

W przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma potrzeby zbijać wałkiem, bo nie zwiększa to ilości pęcherzyków. Starać się nie dodawać mąki, bo po dodaniu dodatkowej ilości mąki ciasto robi się mniej elastyczne i bardziej łamliwe, przez co trudniej uzyskać ładny kształt faworków.

Przygotowanie

Ze wszystkich składników wyrabiamy w misce gładkie ciasto i formujemy z niego kulę.

Przekładamy na stolnicę. Z otrzymanej kuli ciasta odkrawamy kawałek, resztę przykrywamy ściereczką. Ciasto cienko rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 mm (podsypując bardzo niewielką ilością mąki, im mniej tym lepiej) i wykrawamy prostokąty o wymiarach około 10-12 x 3 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku wzdłuż (około 3-5 cm) i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec formując klasycznego faworka.

Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Oceń ten przepis