Chrupiące i lekkie faworki bezglutenowe
- 50 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- 250 g mieszanki Multi Mix Bezgluten
- 140 ml śmietany 18%
- 4 żółtka
- łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
Ze wszystkich składników wyrabiamy w misce gładkie ciasto i formujemy z niego kulę.
Przekładamy na stolnicę. Z otrzymanej kuli ciasta odkrawamy kawałek, resztę przykrywamy ściereczką. Ciasto cienko rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 mm (podsypując bardzo niewielką ilością mąki, im mniej tym lepiej) i wykrawamy prostokąty o wymiarach około 10-12 x 3 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku wzdłuż (około 3-5 cm) i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec formując klasycznego faworka.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.