Faszerowana cukinia

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Cukinia, średnia - 4 sztuki
  • Mięso mielone - 200 g
  • Ryż - 1/2 szklanki
  • Ser żółty - 150 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Oregano
  • Bazylia
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami (wygodnie jest to zrobić łyżeczką).

Na rozgrzanej patelni, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone. Smażyć ok. 15 minut, uważać żeby za mocno się nie zrumieniło.

Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Ryż ugotować tak żeby był lekko twardawy, nie może być rozgotowany.

Ugotowany ryż, dokładnie wymieszać z przesmażonym mięsem mielonym. Posolić miąższ połówek cukinii odrobią soli i faszerować mięsem z ryżem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 min. Na ostatnie 10 min., pieczenia posypać wierzch faszerowanej cukinii startym, żółtym serem.

Cukinia jest gotowa do spożycia, kiedy jest zupełnie miękka.

Oceń ten przepis