Faszerowana cukinia
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Cukinia, średnia - 4 sztuki
- Mięso mielone - 200 g
- Ryż - 1/2 szklanki
- Ser żółty - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- Oregano
- Bazylia
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami (wygodnie jest to zrobić łyżeczką).
Na rozgrzanej patelni, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone. Smażyć ok. 15 minut, uważać żeby za mocno się nie zrumieniło.
Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Ryż ugotować tak żeby był lekko twardawy, nie może być rozgotowany.
Ugotowany ryż, dokładnie wymieszać z przesmażonym mięsem mielonym. Posolić miąższ połówek cukinii odrobią soli i faszerować mięsem z ryżem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 min. Na ostatnie 10 min., pieczenia posypać wierzch faszerowanej cukinii startym, żółtym serem.
Cukinia jest gotowa do spożycia, kiedy jest zupełnie miękka.