Farsz do pierogów ruskich

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • -
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Twaróg - 500 g
  • Ziemniak - 1 kg
  • Cebula -2-3 sztuki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Tłuszcz - 2 łyżki oleju do przesmażenia cebuli

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i zagotować. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić. Ostudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce do mięsa). Ser drobno pokruszyć, następnie rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków. Całość wymieszać, doprawić solą i solidnie pieprzem.

Oceń ten przepis