Farsz do pierogów ruskich
- -
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Twaróg - 500 g
- Ziemniak - 1 kg
- Cebula -2-3 sztuki
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Tłuszcz - 2 łyżki oleju do przesmażenia cebuli
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i zagotować. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić. Ostudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce do mięsa). Ser drobno pokruszyć, następnie rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków. Całość wymieszać, doprawić solą i solidnie pieprzem.