Dziecinnie prosty biszkopt kakaowy z kremem i galaretką z owoców leśnych

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Galaretka

  • Owoce (u mnie maliny, jagody i czerwona porzeczka) - 0.7l
  • Galaretka bezglutenowa czerwona - 1 sztuka
  • Cukier lub inne słodzidło wg uznania

Biszkopt

  • Jajo - 3 sztuki
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 45 g
  • Mąka ziemniaczana - 20 g
  • Kakao - 15 g
  • Cukier - 70 g
  • Proszek do pieczenia bg - 1/2 łyżeczki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Woda - 4 łyżki

Krem

  • Serek mascarpone - 300 g
  • Śmietana kremówka - 300 ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka

Jak w nazwie przepis jest dziecinnie prosty przygotowany dla mojego niespełna 11 letniego syna, który samodzielnie zrobił to ciasto. Moim zadaniem było tylko podpowiadanie w razie potrzeby i zrobienie zdjęcia 😊

Maliny i jagody zebraliśmy w pobliskim lesie😊

Przygotowanie

Galaretka

Owoce dokładnie opłucz i przełóż do rondelka.

Dodaj odrobinę wody i cukier (małymi operacjami, posmakuj i ewentualnie dodaj więcej).

Podsmażaj co jakiś czas mieszając, aż owoce zaczną przypominać rzadki dżem.

Galaretkę rozpuść we wrzątku według przepisu na opakowaniu.

Dodaj do owoców. Ponownie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Biszkopt

Ustaw piekarnik na 170°, grzanie: góra-dół.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie załóż górną część.

Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj.

Oddziel żółtka od białek.

Białka umieść w misce od miksera, dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej ubijaj pianę. Gdy jest już sztywna i błyszcząca, zacznij dodawać żółtka pojedynczo, cały czas mieszając. Wyjmij miskę ze stelaża miksera. Do gotowej piany dodawaj powoli suche składniki delikatnie, ale dokładnie mieszając drewniana łyżką.

Gotową masę przełóż do tortownicy. Wyrownaj powierzchnię.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25min (do suchego patyczka).

Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i postaw na drewnianej desce do ostudzenia. Jeśli będzie taka potrzeba, oddziel nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. Zdejmij papier ze spodu i ponownie zamknij tortownicę (z biszkoptem).

Nasącz biszkopt.

Krem

Dobrze schłodzone mascarpone i kremówkę umieść w misce od miksera. Dodaj łyżeczkę cukru pudru i ubij sztywną masę.

Wyłóż krem na nasączony biszkopt. Wstaw do lodówki.

Kiedy galaretka z owocami zacznie gęstnieć wyłóż ja na krem. Ciasto schowaj do lodówki na noc lub 3-4h.

Gotowe ciasto podawaj udekorowane świeżymi owocami.

Oceń ten przepis