Dyniowy sernik
- 20 porcji
- 1 godzina 29 minut
- Łatwe
Składniki:
- Twaróg półtłusty - 1 kg
- Masło - 170 g
- Cukier - 1 szklanka
- Cukier z wanilią - 1 łyżka
- Jajko - 4 sztuki (białka i żółtka oddzielnie)
- Puree z dyni - 250 g
- Śmietana kremówka bez laktozy 33% - 100 ml
- Ekstrakt z pomarańczy - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Mąka bezglutenowa (mieszanka: ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej) - 1 łyżka
- Świeżo otarta skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Puree z dyni: pieczemy dynię – np. hokkaido w 180 st ok. 40min obieramy i blendujemy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie ucieramy masło i oba cukry -do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodajemy żółtka i ucieramy do białości.
Dodajemy zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując.
Dodajemy puree z dyni i miksujemy.
Dodajemy śmietankę, skrobię, mieszankę mąk, ekstrakt i skórkę pomarańczową. zmiksować do połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubić białka. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Masę przełożyć do formy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 170ºC(góra-dół) bez termo obiegu przez 1h 30 min (do wypieczenia sernika) stawiając na dolną półkę naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie przełożyć na blat. Oprószyć cukrem pudrem.