Dyniowy sernik

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 20 porcji
  • 1 godzina 29 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 1 kg
  • Masło - 170 g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Cukier z wanilią - 1 łyżka
  • Jajko - 4 sztuki (białka i żółtka oddzielnie)
  • Puree z dyni - 250 g
  • Śmietana kremówka bez laktozy 33% - 100 ml
  • Ekstrakt z pomarańczy - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Mąka bezglutenowa (mieszanka: ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej) - 1 łyżka
  • Świeżo otarta skórka z pomarańczy

Polski tradycyjny sernik, ale z dodatkiem puree z dyni i świeżo startej skórki pomarańczowej. Co może być dobrego w takim serniku? –wszystko! Jest rewelacyjny, wilgotny, delikatny o lekko pomarańczowym kolorze i smaku. Niebo w gębie! 

Przygotowanie

Puree z dyni: pieczemy dynię – np. hokkaido w 180 st ok. 40min obieramy i blendujemy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie ucieramy masło i oba cukry -do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodajemy żółtka i ucieramy do białości.
Dodajemy zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując.
Dodajemy puree z dyni i miksujemy.
Dodajemy śmietankę, skrobię, mieszankę mąk, ekstrakt i skórkę pomarańczową. zmiksować do połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubić białka. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Masę przełożyć do formy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 170ºC(góra-dół) bez termo obiegu przez 1h 30 min (do wypieczenia sernika) stawiając na dolną półkę naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie przełożyć na blat. Oprószyć cukrem pudrem.

Oceń ten przepis