Dyniowo-ryżowy szczęśliwy bezglutek

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 6 porcji
  • 1 godzina 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciałko

  • Ryż do sushi - 300 g
  • Sok dyniowy 100 % - 150 ml
  • Cukier - 5 g
  • Ocet ryżowy - 10 ml
  • Sól - 1 g
  • Mozzarella - 10 g
  • Oliwki - 1 sztuka

Kołderka

  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 100 g
  • Cukier - 10 g
  • Jajko - 3 sztuki
  • Sól - 2 g
  • Woda - 150 ml
  • Olej rzepakowy - ciut, ciut

Dekoracje

  • Ulubione warzywa i owoce
  • Ulubione przyprawy

Ryż podany w fantazyjnej formie przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi! Pasuje jako drugie śniadanie do przedszkola/szkoły/pracy lub jako źródło węglowodanów w obiedzie.

Przygotowanie

Ryż

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast 150 ml wody dodaj sok dyniowy. Dopraw solą, cukrem i octem. Odstaw do ostygnięcia.

Naleśniki

W tym czasie przygotuj naleśniki.

  1. W misce połącz ze sobą mąkę, cukier, wodę, sól, olej rzepakowy. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach i odstaw na 10 minut.
  2. Smaż w małej patelni na minimalnej ilości oleju do delikatnego zarumienienia.
  3. Po usmażeniu odstaw pod przykryciem.
Dekorowanie
  1. Przygotuj pojemnik z zimną wodą do moczenia palców i narzędzi, aby ryż nie przyklejał się.
  2. Złóż naleśnik według własnego uznania na kształt kołderki. Wypełnij środek kołderki ryżem, aby sprawiało wrażenie tułowia. Przygotuj poduszkę na przykład z banana. Głowę uformuj za pomocą gałkownicy do lodów.
  3. Doklej łapki i uszy formując małe kulki ryżowe.
  4. Ozdób uszy, oczy i nos za pomocą drobno pokrojonej mozzarelli i oliwek.
  5. Bezglutka można przyozdobić ulubionymi owocami i warzywami. Można przygotować scenki rodzajowe, na przykład bezglutek-podróżnik w śpiworku, bezglutek w czapce krakowskiej z pomidorka koktajlowego i natki pietruszki. Kołderkę można przyozdobić cynamonem.

Oceń ten przepis