Dyniowo-ryżowy szczęśliwy bezglutek
- 6 porcji
- 1 godzina 15 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciałko
- Ryż do sushi - 300 g
- Sok dyniowy 100 % - 150 ml
- Cukier - 5 g
- Ocet ryżowy - 10 ml
- Sól - 1 g
- Mozzarella - 10 g
- Oliwki - 1 sztuka
Kołderka
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 100 g
- Cukier - 10 g
- Jajko - 3 sztuki
- Sól - 2 g
- Woda - 150 ml
- Olej rzepakowy - ciut, ciut
Dekoracje
- Ulubione warzywa i owoce
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie
Ryż
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast 150 ml wody dodaj sok dyniowy. Dopraw solą, cukrem i octem. Odstaw do ostygnięcia.
Naleśniki
W tym czasie przygotuj naleśniki.
- W misce połącz ze sobą mąkę, cukier, wodę, sól, olej rzepakowy. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach i odstaw na 10 minut.
- Smaż w małej patelni na minimalnej ilości oleju do delikatnego zarumienienia.
- Po usmażeniu odstaw pod przykryciem.
Dekorowanie
- Przygotuj pojemnik z zimną wodą do moczenia palców i narzędzi, aby ryż nie przyklejał się.
- Złóż naleśnik według własnego uznania na kształt kołderki. Wypełnij środek kołderki ryżem, aby sprawiało wrażenie tułowia. Przygotuj poduszkę na przykład z banana. Głowę uformuj za pomocą gałkownicy do lodów.
- Doklej łapki i uszy formując małe kulki ryżowe.
- Ozdób uszy, oczy i nos za pomocą drobno pokrojonej mozzarelli i oliwek.
- Bezglutka można przyozdobić ulubionymi owocami i warzywami. Można przygotować scenki rodzajowe, na przykład bezglutek-podróżnik w śpiworku, bezglutek w czapce krakowskiej z pomidorka koktajlowego i natki pietruszki. Kołderkę można przyozdobić cynamonem.