Dyniowe rozgrzanie
- 4 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Bulion warzywny - 1 litr
- Dynia, Hokkaido - 1/2 sztuki
- Marchew, średnia - 2 sztuki
- Ziemniak średni - 3 sztuki
- Cytryna - 1/2 sztuki
Przyprawy do smaku:
- Sól
- Pieprz
- Kurkuma
- Papryka słodka
- Czosnek, mielony
- Papryka ostra
Dodatkowo:
- Śmietana 18% - 2 łyżki
- Pestki słonecznika/dyni - 1 garść
- Ser pleśniowy - do posypania
Przygotowanie
Dynię pokroić na mniejsze części, upiec w piekarniku do miękkości, w 180 stopniach.
W bulionie ugotować marchewki i ziemniaki.
Wszystko wystudzić, zblendować na gładką masę – krem.
Dodać do smaku: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, sok z połowy cytryny, ostrą i słodką paprykę.
Pestki podprażyć na suchej patelni.
Nalać zupę i udekorować śmietaną, serem pleśniowym, nasionami, posypać odrobiną słodkiej papryki.