Dyniowe rozgrzanie

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Dynia, Hokkaido - 1/2 sztuki
  • Marchew, średnia - 2 sztuki
  • Ziemniak średni - 3 sztuki
  • Cytryna - 1/2 sztuki

Przyprawy do smaku:

  • Sól
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Papryka słodka
  • Czosnek, mielony
  • Papryka ostra

Dodatkowo:

  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Pestki słonecznika/dyni - 1 garść
  • Ser pleśniowy - do posypania

Rozgrzewa po długim spacerze i jest sycąca.

Przygotowanie

Dynię pokroić na mniejsze części, upiec w piekarniku do miękkości, w 180 stopniach.

W bulionie ugotować marchewki i ziemniaki.

Wszystko wystudzić, zblendować na gładką masę – krem.

Dodać do smaku: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, sok z połowy cytryny, ostrą i słodką paprykę.

Pestki podprażyć na suchej patelni.

Nalać zupę i udekorować śmietaną, serem pleśniowym, nasionami, posypać odrobiną słodkiej papryki.

Oceń ten przepis