Dyniowe racuchy bez drożdży
- 7 porcji
- 35 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dynia - ok. 3/4 szkl., tj. ok. 10 dag (starta na dość drobnych oczkach (jeśli jest bardzo soczysta, można lekko osączyć z nadmiaru soku papkę, które powstanie)
- Mąka owsiana bezglutenowa (pełnoziarnista) lub mąka gryczana bezglutenowa niepalona (biała) - ok. 3/4 szkl., tj. ok. 8 dag
- Budyń w proszku bezglutenowy - 1 opakowanie
- Soda oczyszczona- 1/3 łyżeczki
- Cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
- Jajka - 2 sztuki
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Opcjonalnie cukier puder i/lub domowy dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Jeśli racuchy będziesz przygotowywać rano, wieczorem wyjmij jajka i jogurt z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski/garnka wbij jajka, wymieszaj łyżką, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, wymieszaj, dodaj dość drobno startą surową dynię, wymieszaj. Następnie dalej mieszając, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z budyniem i cukrem z wanilią oraz sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Jeśli wystarczy Ci czasu, pozwól odetchnąć ciastu 10-15 minut.
Na patelnię wlej łyżkę oleju (patelnia powinna się nagrzewać powoli). Na rozgrzany olej nakładaj łyżką ciasto na racuchy. Smaż kilka minut z jednej i drugiej strony (w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się nie paliły z wierzchu) – racuchy wtedy ładnie rosną. Przed smażeniem następnych porcji racuchów, dodaj odrobinę oleju na patelnię.
Przed podaniem można lekko osączyć z oleju, ale nie jest to konieczne. Można serwować oprószone cukrem pudrem i/lub z dżemem – ja miałam akurat domowy z czarnej porzeczki.
Smacznego:)