Dyniowe racuchy bez drożdży

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 7 porcji
  • 35 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dynia - ok. 3/4 szkl., tj. ok. 10 dag (starta na dość drobnych oczkach (jeśli jest bardzo soczysta, można lekko osączyć z nadmiaru soku papkę, które powstanie)
  • Mąka owsiana bezglutenowa (pełnoziarnista) lub mąka gryczana bezglutenowa niepalona (biała) - ok. 3/4 szkl., tj. ok. 8 dag
  • Budyń w proszku bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Soda oczyszczona- 1/3 łyżeczki
  • Cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
  • Jajka - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Opcjonalnie cukier puder i/lub domowy dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Olej do smażenia

Zależało mi, aby opracować przepis na szybkie racuchy, które mogę córce przygotować przed jej wyjściem do szkoły, a moim do pracy. Musiało więc być szybko (bez ważenia), prosto (niewiele składników), cicho, żeby nie budzić zbyt wcześnie sąsiadów (bez hałasującego miksera) i zdrowo (z wykorzystaniem sezonowych warzyw/owoców). Akurat padło na dynię Hokkaido, która urosła w moim ogródku. Choć istnieją być może lepsze do słodkich placków deserowe odmiany dyni, bez drożdży i proszku do pieczenia, przy użyciu mąki o bogatych właściwościach odżywczych i przy okazji z niskim indeksem glikemicznym.

Tak właśnie powstał ten przepis. Spróbujcie, a nie będziecie żałować:) Oprócz domowników, testerami były glutenowe koleżanki córki, no i od tej pory muszę smażyć  więcej racuchów do szkoły…

Przygotowanie

Jeśli racuchy będziesz przygotowywać rano, wieczorem wyjmij jajka i jogurt z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Do miski/garnka wbij jajka, wymieszaj łyżką, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, wymieszaj, dodaj dość drobno startą surową dynię, wymieszaj. Następnie dalej mieszając, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z budyniem i cukrem z wanilią oraz sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Jeśli wystarczy Ci czasu, pozwól odetchnąć ciastu 10-15 minut.

Na patelnię wlej łyżkę oleju (patelnia powinna się nagrzewać powoli). Na rozgrzany olej nakładaj łyżką ciasto na racuchy. Smaż kilka minut z jednej i drugiej strony (w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się nie paliły z wierzchu) – racuchy wtedy ładnie rosną. Przed smażeniem następnych porcji racuchów, dodaj odrobinę oleju na patelnię.

Przed podaniem można lekko osączyć z oleju, ale nie jest to konieczne. Można serwować oprószone cukrem pudrem i/lub z dżemem – ja miałam akurat domowy z czarnej porzeczki.

Smacznego:)

Oceń ten przepis