Dyniowa Szakszuka

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 35 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dynia - szklanka utartej
  • Pomidory malinowe - 2-3 (średniej wielkości)
  • Czosnek - 1 ząbek (duży)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebulka (zwykła, mała) - 1 szt.
  • Słodka papryka czerwona i zielona - kawałek
  • Cebula czerwona - kawałek
  • Szczypiorek - trochę
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  • Jajko - 2 szt.

Prosta, kolorowa i bogata w jesienne pyszne warzywa. Warto sobie ją przygotować jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować 🙂

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę – podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki.

Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy.

Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków.

Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne.

Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę słodką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.

Oceń ten przepis