Dyniowa Szakszuka
- 1 porcja
- 35 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dynia - szklanka utartej
- Pomidory malinowe - 2-3 (średniej wielkości)
- Czosnek - 1 ząbek (duży)
- Olej - 1 łyżka
- Cebulka (zwykła, mała) - 1 szt.
- Słodka papryka czerwona i zielona - kawałek
- Cebula czerwona - kawałek
- Szczypiorek - trochę
- Sól, pieprz
- Szczypta cukru
- Jajko - 2 szt.
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę – podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy.
Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków.
Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne.
Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę słodką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.