Dyniowa fasolka po bretońsku

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Fasola (najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana) - 0,5 kg
  • Kiełbasa bezglutenowa - 300 g
  • Boczek - 200 g
  • Marchewka - 1 szt. (duża)
  • Cebula - 1 szt. (duża)
  • Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielone chili
  • Przecier pomidorowy - 3 łyżki
  • Miąższ dyni piżmowej - 500 g

To moja pyszna i rozgrzewająca propozycja na jesiennie danie z dodatkiem dyni piżmowej i papryczki chili.

Przygotowanie

  • Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości.
  • Dodajemy pokrojony miąższ dyni oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dalej gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać a marchewka zmięknie.
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano.
  • Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy.
  • Do miękkiej fasoli i rozpadniętej dyni dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko.
  • Dolewamy ewentualnie szklankę wody jeśli wydaje nam się za gęsta. Podprawiamy. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.

Oceń ten przepis