Dyniowa baba drożdżowa z żurawiną

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • 0,5 szklanki dowolnego mleczka roślinnego
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka ciekłego oleju kokosowego
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i żurawiną.

Mus dyniowy wymieszać z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem i lekko podgrzać. Dodać do sypkich składników i wyrabiać. Powinno to trwać około 8 minut

Formę wysmarować olejem i wysypać cienką warstwą mąki. Przełożyć masę. Przykryć formę i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Piec około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowa półka). Wystudzić w formie i wyjąć.

Można polać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Oceń ten przepis