Dyniowa baba drożdżowa z żurawiną
- 12 porcji
- 1 godzina 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- 1 szklanka musu dyniowego
- 2,5 szklanki mąki bezglutenowej
- 0,5 szklanki dowolnego mleczka roślinnego
- 7 g suchych drożdży
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ciekłego oleju kokosowego
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i żurawiną.
Mus dyniowy wymieszać z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem i lekko podgrzać. Dodać do sypkich składników i wyrabiać. Powinno to trwać około 8 minut
Formę wysmarować olejem i wysypać cienką warstwą mąki. Przełożyć masę. Przykryć formę i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Piec około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowa półka). Wystudzić w formie i wyjąć.
Można polać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.