Dutch Baby – pieczony naleśnik

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 25 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 40 g
  • Skrobia ziemniaczana - 15 g
  • Jajo⁠ - 2 sztuki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cukier puder⁠ - ilość wedle uznania
  • Owoce (np. jagody, banany, porzeczki) - ilość wedle uznania

Pieczony naleśnik, który świetnie sprawdza się jako deser, ale jest również doskonałą propozycją na słodkie śniadanie. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 minut, a dzięki owocom jego smak jest… pyszny?

*Zamiast żeliwnej patelni można wykorzystać małą tortownicę (używam takiej o średnicy 18 cm) lub inne małe naczynie żaroodporne.

Przygotowanie

1. W misce mieszamy mikserem mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, jajka i mleko.

2. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy masło klarowane i wlewamy masę naleśnikową.

3. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

4. Po wyciągnięciu (gdy Dutch Baby lekko opadnie) dekorujemy owocami i cukrem pudrem.⁠

Smacznego!

Oceń ten przepis