Drożdżowiec

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • -
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka mąki bezglutenowej (Bezgluten) - 0,5 kg
  • Jajko - 3 sztuki
  • Olej rzepakowy- 4 łyżki
  • Drożdże w proszku - 1 opakowanie (7 g)
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 250 ml

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, olej, szczyptę soli, a na koniec mąkę z drożdżami i wszystkie składniki dobrze wyrobić. Im ciasto będzie lepiej wyrobione, tym więcej powietrza się do niego wtłoczy i będzie bardziej puszyste.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki, następnie odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć na wierzch kruszonkę zrobioną z kilku łyżek mąki, odrobiny masła i cukru.

Piec w temp.175 – 180 stopni C przez około 50 min. (z termoobiegiem w 160 stopni C ok. 40 minut).

Oceń ten przepis