Drożdżowiec
- -
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mieszanka mąki bezglutenowej (Bezgluten) - 0,5 kg
- Jajko - 3 sztuki
- Olej rzepakowy- 4 łyżki
- Drożdże w proszku - 1 opakowanie (7 g)
- Cukier kryształ - 3/4 szklanki
- Sól - szczypta
- Mleko - 250 ml
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, olej, szczyptę soli, a na koniec mąkę z drożdżami i wszystkie składniki dobrze wyrobić. Im ciasto będzie lepiej wyrobione, tym więcej powietrza się do niego wtłoczy i będzie bardziej puszyste.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki, następnie odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć na wierzch kruszonkę zrobioną z kilku łyżek mąki, odrobiny masła i cukru.
Piec w temp.175 – 180 stopni C przez około 50 min. (z termoobiegiem w 160 stopni C ok. 40 minut).