Drożdżowe rogaliki

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka mąki bezglutenowej na ciasto chlebowe - 500 g
  • Jajko - 3 sztuki
  • Cukier puder - 150 g
  • Olej - 100 g
  • Drożdże suszone - 10 g
  • Mleko - 250 ml
  • Sól - szczypta
  • Jabłka lub czekolada - do nadzienia
  • Cukier puder - do oprószenia rogalików
  • Brązowy cukier - do posypania rogalików

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Do czystej miski wlać olej i letnie mleko, dodać sól, a następnie mąkę z drożdżami i masę jajeczną. Wszystko wymieszać mikserem.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).

Jabłka pokroić na małe części i usunąć gniazda nasienne lub połamać czekoladę na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć kawałek jabłuszka lub czekolady i zwinąć w rogalik.

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Następnie posmarować rogaliki białkiem i posypać brązowym cukrem i piec 15 min. w temp. 180 stopni C. Można oprószyć cukrem pudrem.

Oceń ten przepis