Drożdżowe rogaliki
- 8 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Mieszanka mąki bezglutenowej na ciasto chlebowe - 500 g
- Jajko - 3 sztuki
- Cukier puder - 150 g
- Olej - 100 g
- Drożdże suszone - 10 g
- Mleko - 250 ml
- Sól - szczypta
- Jabłka lub czekolada - do nadzienia
- Cukier puder - do oprószenia rogalików
- Brązowy cukier - do posypania rogalików
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do czystej miski wlać olej i letnie mleko, dodać sól, a następnie mąkę z drożdżami i masę jajeczną. Wszystko wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).
Jabłka pokroić na małe części i usunąć gniazda nasienne lub połamać czekoladę na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć kawałek jabłuszka lub czekolady i zwinąć w rogalik.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Następnie posmarować rogaliki białkiem i posypać brązowym cukrem i piec 15 min. w temp. 180 stopni C. Można oprószyć cukrem pudrem.