Dorsz pieczony z warzywami i boczkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 1 godzina 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dorsz świeży - 1 sztuka
  • Marchewka - 1-2 sztuki
  • Por - 1/2
  • Cebula - 1
  • Cienkie plasterki boczku - kilka sztuk
  • Musztarda bezglutenowa - 1 łyżeczka
  • Cytryna
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Folia aluminiowa

Przygotowanie

Rybę umyć, popieprzyć, posolić, skroplić cytryną odstawić do lodówki na 30 min żeby składniki się przegryzły.

Marchewkę i por pokroić w talarki, cebulę w pół księżyce. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć na niej rybę. Pokrojoną marchewkę, por i cebulę włożyć do środka ryby, włożyć tyle warzyw ile się zmieści. Warzywa w rybie i wnętrze ryby skropić cytryną. Zamknąć rybę i na wierzchu posmarować łyżeczką musztardy. Ułożyć resztę warzyw i boczek na rybie. Na boczek nałożyć płatek masła. Szczelnie zawinąć folię aluminiową.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni C, piec ok. 40 min. 10 min przed końcem otworzyć folie.

Oceń ten przepis