Dorsz pieczony z warzywami i boczkiem
- 2 porcje
- 1 godzina 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dorsz świeży - 1 sztuka
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Por - 1/2
- Cebula - 1
- Cienkie plasterki boczku - kilka sztuk
- Musztarda bezglutenowa - 1 łyżeczka
- Cytryna
- Masło
- Sól
- Pieprz
- Folia aluminiowa
Przygotowanie
Rybę umyć, popieprzyć, posolić, skroplić cytryną odstawić do lodówki na 30 min żeby składniki się przegryzły.
Marchewkę i por pokroić w talarki, cebulę w pół księżyce. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć na niej rybę. Pokrojoną marchewkę, por i cebulę włożyć do środka ryby, włożyć tyle warzyw ile się zmieści. Warzywa w rybie i wnętrze ryby skropić cytryną. Zamknąć rybę i na wierzchu posmarować łyżeczką musztardy. Ułożyć resztę warzyw i boczek na rybie. Na boczek nałożyć płatek masła. Szczelnie zawinąć folię aluminiową.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni C, piec ok. 40 min. 10 min przed końcem otworzyć folie.