Domowy cukier puder

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 5 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Narzędzia

  • Tani (ale nowy!) młynek "do kawy"; (najlepiej elektryczny) - 1 kpl.

Sypkie

  • Cukier biały lub rafinowany - 30-40 g (5-7 łyżek)

To zadziwiające jak trudno dziś kupić czystą sól kuchenną (NaCl) albo cukier puder. Zbyt często wzmacniają go mąką (aby ładniej wyglądał), a że na ogół nie mam ochoty studiować jej pochodzenia, to dość szybko uznałem, że najszybciej będzie zrobić własny cukier puder (na szczęście zarówno cukier biały jak i rafinowany są jeszcze całkiem czyste w Polsce).

Moderator: możliwa zawartość glutenu w przypadku soli kuchennej lub cukru pudru bardzo często wynika z możliwości zanieczyszczenia krzyżowego podczas konfekcjonowania.

Przygotowanie

  1. Do młynka wsypać cukier;
  2. Drobno zmielić (w młynku elektrycznym będzie słychać, że już przestał się męczyć).

Sposób podania

Jako półprodukt lub dodatek do naleśników, ciast, owoców i lodów.

Sposób przechowywania

Najprościej w młynku.

Oceń ten przepis