Domowe krakersy z guacamole

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 2 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Krakersy

  • Ziarna (pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały) - 150 g
  • Płatki owsiane bezglutenowe - 100 g
  • Mąka ryżowa - 100 g
  • Woda - 300 ml
  • Oliwa extra vergine - 60 ml
  • Grubo mielona sól - 1 łyżeczka

Guacamole

  • Awokado - 1 szt.
  • Sok z limonki - 2 łyżeczki
  • Cebula czerwona (posiekana) - 1 łyżka
  • Kolendra (świeża) - 1 łyżeczka
  • Papryczki chili - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Marchewka - 1 szt.

Domowe krakersy z guacamole to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Można je przegryzać między głównymi posiłkami lub zabrać ze sobą, gdzie tylko mamy ochotę.

Przygotowanie

Krakersy

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i oprószyć solą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut do zrumienienia.

Guacamole

Miąższ z awokado rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z limonki, oliwy, posiekanej cebuli, soli i pieprzu. Udekorować listkami świeżej kolendry i papryczką chili.

Podawać z marchewką pokrojoną w słupki.

Smacznego 😉

Oceń ten przepis