Domowe krakersy z guacamole
- 2 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
Krakersy
- Ziarna (pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały) - 150 g
- Płatki owsiane bezglutenowe - 100 g
- Mąka ryżowa - 100 g
- Woda - 300 ml
- Oliwa extra vergine - 60 ml
- Grubo mielona sól - 1 łyżeczka
Guacamole
- Awokado - 1 szt.
- Sok z limonki - 2 łyżeczki
- Cebula czerwona (posiekana) - 1 łyżka
- Kolendra (świeża) - 1 łyżeczka
- Papryczki chili - 1 łyżeczka
- Oliwa - 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Marchewka - 1 szt.
Przygotowanie
Krakersy
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i oprószyć solą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut do zrumienienia.
Guacamole
Miąższ z awokado rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z limonki, oliwy, posiekanej cebuli, soli i pieprzu. Udekorować listkami świeżej kolendry i papryczką chili.
Podawać z marchewką pokrojoną w słupki.
Smacznego 😉