Deser ”ser żółty” – prosty deser bez pieczenia

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 10 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 5 x jogurt naturalny gęsty (pojemność 150ml)
  • 3 x galaretka bezglutenowa cytrynowa
  • 1 x galaretka bezglutenowa pomarańczowa
  • 1 x puszka pulpy z mango (pojemność 450ml)
  • 500 ml wrzątku

Dziecinnie prosty bezglutenowy deser o zaskakującym wyglądzie i smaku.

Przygotowanie

  1. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie wszystkich czterech galaretek w 500 ml wrzątku. Tak przygotowaną cytrynowo-pomarańczową galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce – czekamy do wystygnięcia, ale nie dopuszczamy do stężenia. Do głębokiej miski przekładamy jogurty i pulpę z mango – wszystko razem dokładnie mieszamy.
  2. Ostudzoną galaretkę przelewamy do miski z masą z jogurtów i mango, mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do szczelnego naczynia i wstawiamy do lodówki, aż całość stężeje.
  3. Po kilku godzinach przekładamy deser na talerz, obracając naczynie do góry dnem.
  4. Ostatnim krokiem jest wycięcie dziurek za pomocą małej łyżeczki lub specjalnej łyżeczki do drążenia kulek z owoców. Dziecinnie proste, efektowne i smaczne!

Smacznego!

Oceń ten przepis