Deser ”ser żółty” – prosty deser bez pieczenia
- 10 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 5 x jogurt naturalny gęsty (pojemność 150ml)
- 3 x galaretka bezglutenowa cytrynowa
- 1 x galaretka bezglutenowa pomarańczowa
- 1 x puszka pulpy z mango (pojemność 450ml)
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie
- Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie wszystkich czterech galaretek w 500 ml wrzątku. Tak przygotowaną cytrynowo-pomarańczową galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce – czekamy do wystygnięcia, ale nie dopuszczamy do stężenia. Do głębokiej miski przekładamy jogurty i pulpę z mango – wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Ostudzoną galaretkę przelewamy do miski z masą z jogurtów i mango, mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do szczelnego naczynia i wstawiamy do lodówki, aż całość stężeje.
- Po kilku godzinach przekładamy deser na talerz, obracając naczynie do góry dnem.
- Ostatnim krokiem jest wycięcie dziurek za pomocą małej łyżeczki lub specjalnej łyżeczki do drążenia kulek z owoców. Dziecinnie proste, efektowne i smaczne!
Smacznego!