Czekoladowa tarta dyniowa z korzenną nutą

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 10 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Średnie

Składniki:

Kakaowy spód:

  • Mąka bezglutenowa (np. po pół szklanki: skrobi ziemniaczanej, mąki ryżowej i mąki kukurydzianej) - 1,5 szklanki
  • Kakao gorzkie np. Celiko - 1/3 szklanki
  • Cukier/inne słodzidło np. erytrol, ksylitol - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Goździki, zmielone - 1/2 łyżeczki
  • Jajo - 1 sztuka
  • Masło, miękkie/rozpuszczone - 130 g
  • Czekolada gorzka bezglutenowa - 90 g

Masa dyniowa:

  • Dynia, puree - 280 g
  • Cukier/inne słodzidło - 1/2 lub 2/3 szklanki (zależy jak lubisz słodkie ciasta)
  • Jogurt naturalny 75 g + śmietana kremówka 75 g (lub 150 g serek kremowy naturalny)
  • Jajo - 2 sztuki
  • Sok z połowy cytryny
  • Cynamon - 1,5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika bezglutenowa - 1 łyżeczka
  • Goździki, zmielone - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, zmielona - 1/4 łyżeczki

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada gorzka bezglutenowa - 70 g
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe niesłodzone, gęste - kilka łyżek (lub śliwki - kilka sztuk + skrobia ziemniaczana bezglutenowa - 1 łyżeczka)

Pyszna tarta dyniowa – idealna w okresie jesiennym jak i na świątecznym stole, bo przypomina aromatyczny piernik!

Połączenie czekolady, śliwek, dyni i korzennych przypraw… Chyba nie muszę zachęcać do przygotowania tej tarty 🙂

Przygotowanie

Kakaowy spód

1. Wsyp do miski mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawy i wymieszaj.

2. Dodaj jajko oraz rozpuszczone masło. Szybko zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodaj 1-2 łyżki zimnej wody).

3. Wylep ciastem natłuszczoną foremkę do tarty ( średnica 24-26cm), nakłuj widelcem i schowaj na 15 minut do zamrażarki lub lodówki.

4.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wstaw do niego blaszkę z ciastem i piecz ok 12 minut.

5. Na gorące ciasto wyłóż kostki czekolady, gdy się rozpuści lekko ją rozsmaruj po całym spodzie.

Dodatkowo:

1. Przygotuj śliwki: pokrój na małe kawałki i zagotuj w garnuszku. Gdy się rozgotują dodaj rozpuszczoną, w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobię i szybko wymieszaj.

2. Możesz również użyć domowych powideł śliwkowych (najlepiej mało słodkich)

3. Wyłóż powidła na czekoladowy spód.

Masa dyniowa:

1. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wylej ją na upieczony spód z czekoladą i powidłami.

2. Piecz dalej przez ok 25 minut do ścięcia masy.

3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Polewa czekoladowa:

1. Połam czekoladę i rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.

2. Wymieszaj czekoladę z jogurtem do uzyskania gęstego musu.

3. Posmaruj czekoladowym musem schłodzoną tartę.

Oceń ten przepis