Czekoladowa tarta dyniowa z korzenną nutą
- 10 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Średnie
Składniki:
Kakaowy spód:
- Mąka bezglutenowa (np. po pół szklanki: skrobi ziemniaczanej, mąki ryżowej i mąki kukurydzianej) - 1,5 szklanki
- Kakao gorzkie np. Celiko - 1/3 szklanki
- Cukier/inne słodzidło np. erytrol, ksylitol - 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Goździki, zmielone - 1/2 łyżeczki
- Jajo - 1 sztuka
- Masło, miękkie/rozpuszczone - 130 g
- Czekolada gorzka bezglutenowa - 90 g
Masa dyniowa:
- Dynia, puree - 280 g
- Cukier/inne słodzidło - 1/2 lub 2/3 szklanki (zależy jak lubisz słodkie ciasta)
- Jogurt naturalny 75 g + śmietana kremówka 75 g (lub 150 g serek kremowy naturalny)
- Jajo - 2 sztuki
- Sok z połowy cytryny
- Cynamon - 1,5 łyżeczki
- Przyprawa do piernika bezglutenowa - 1 łyżeczka
- Goździki, zmielone - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa, zmielona - 1/4 łyżeczki
Polewa czekoladowa:
- Czekolada gorzka bezglutenowa - 70 g
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
Dodatkowo:
- Powidła śliwkowe niesłodzone, gęste - kilka łyżek (lub śliwki - kilka sztuk + skrobia ziemniaczana bezglutenowa - 1 łyżeczka)
Przygotowanie
Kakaowy spód
1. Wsyp do miski mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawy i wymieszaj.
2. Dodaj jajko oraz rozpuszczone masło. Szybko zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodaj 1-2 łyżki zimnej wody).
3. Wylep ciastem natłuszczoną foremkę do tarty ( średnica 24-26cm), nakłuj widelcem i schowaj na 15 minut do zamrażarki lub lodówki.
4.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wstaw do niego blaszkę z ciastem i piecz ok 12 minut.
5. Na gorące ciasto wyłóż kostki czekolady, gdy się rozpuści lekko ją rozsmaruj po całym spodzie.
Dodatkowo:
1. Przygotuj śliwki: pokrój na małe kawałki i zagotuj w garnuszku. Gdy się rozgotują dodaj rozpuszczoną, w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobię i szybko wymieszaj.
2. Możesz również użyć domowych powideł śliwkowych (najlepiej mało słodkich)
3. Wyłóż powidła na czekoladowy spód.
Masa dyniowa:
1. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wylej ją na upieczony spód z czekoladą i powidłami.
2. Piecz dalej przez ok 25 minut do ścięcia masy.
3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Polewa czekoladowa:
1. Połam czekoladę i rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Wymieszaj czekoladę z jogurtem do uzyskania gęstego musu.
3. Posmaruj czekoladowym musem schłodzoną tartę.