Cytrynowy nie-sernik z kaszy jaglanej z galaretką borówkową

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

Spód:

  • Orzechy włoskie lub inne - 1 szklanka
  • Daktyle suszone - 1/4 szklanki (namoczone w ciepłej wodzie na 15 minut jeśli bardzo suche)
  • Woda - 1-2 łyżki (jeśli potrzeba)
  • Sól - mała szczypta

Masa:

  • Kasza jaglana - 1/4 szklanki
  • Mleko kokosowe z puszki - 1 1/2 szklanki
  • Woda, gorąca - 1 szklanka
  • Cukier brązowy lub kokosowy - 3-4 łyżki (45-60 ml)
  • Galaretka cytrynowa Celiko bez cukru - 1 opakowanie
  • Cytryna (sok i otarta skórka) - 1 sztuka
  • Sól - mała szczypta

Galaretka borówkowa:

  • Borówka amerykańska lub inne owoce, zmiksowana - 1 szklanka
  • Galaretka cytrynowa Celiko bez cukru - 1/2 opakowania
  • Woda, wrząca - 1/4 szklanki
  • Cukier (opcjonalnie) - wg uznania

Aromatyczny i kwaskowy cytrynowy „sernik” z kaszy jaglanej i galaretki cytrynowej. Do złudzenia przypomina sernik z serków homo. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może dodać więcej cukru do masy.
W opisie nie uwzględniony został czas potrzebny na poszczególne etapy chłodzenia ciasta.

Przygotowanie

1. Masa: kaszę jaglaną podprażyć chwile na suchej patelni lub sparzyć wrzącą wodą i po 5 minutach odcedzić na sitku. Ten zabieg pozwoli pozbyć się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczki. Do szerokiego garnuszka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, sól, wlać mleko kokosowe, 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliła.

2. Spód: gdy kasza się gotuje, zmiksować orzechy i ew. szczyptę soli na drobną kaszkę, dodać odcedzone daktyle. Wszystko zmiksować na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna, ale nie może być rzadka.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód tortownicy masą daktylowo-orzechową i odstawić do lodówki aby trochę stężała.

3. Masa cd.: gdy kasza jaglana wchłonie prawie cały płyn i będzie miękka, zestawić z ognia, dodać sok i skórkę otartą z całej cytryny. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładki budyń. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku galaretkę Celiko, ponownie zmiksować i ostudzić. Letni budyń wylać na spód daktylowo-orzechowy. Schłodzić w lodówce ok. godzinę. Stężałą masę pokryć żelką z borówek.

4. Galaretka borówkowa: galaretkę Celiko wsypać do 1/2 szklanki wrzącej wody i mieszać aż się całkiem rozpuści. Mus borówkowy posłodzić wg uznania i  zmiksować z rozpuszczoną galaretką. Jeśli owoce są słodkie, można nie dodawać cukru. Odstawić do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wylać na zastudzoną masę jaglaną. Ciasto schłodzić w lodówce.

Opcje: Składniki na jedną tortownicę o średnicy 17-18 cm.
Część orzechów (~1/4 szklanki) można z powodzeniem zastąpić drobnymi bezglutenowymi płatkami owsianymi.

Oceń ten przepis