Cytrynowe babeczki z cytrynowym kremem maślanym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Składniki na 12 sztuk:

  • 110 g masła bez laktozy
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 110 g mix C Schar
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem maślany:

  • 2 białka / u mnie 60 g płynnego białka od @farmabialka.pl
  • 125 g cukru
  • 150 g masła bez laktozy pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Starta skórka z cytryny

Przygotowanie

Babeczki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mix C oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.  Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy tylko do połączenia składników.

Nakładamy masę łyżką do papilotek tak do 3/4 (babeczki lekko urosną). Pieczemy w piekarniku 25 minut z opcją góra/ dół w temperaturze 160 stopni.

Krem maślany 

Białka z cukrem podgrzewamy w kąpieli wodnej z cukrem. Mieszamy trzepaczką, by cukier się rozpuścił. Sprawdzamy między dwoma palcami rozcierając białka czy czuć jeszcze grudki. Jeżeli nie to ściągamy z kuchenki i zaczynamy miksować na najwyższych obrotach. Białka są ubite, gdy masa jest piękna lśniąca i zrobi się chłodna.

Zmniejszamy obroty na średnie i zaczynamy dodawać pokrojone na kawałki masło. Cały czas miksujemy do połączenia masła z masą. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Przekładamy do rękawa i dekorujemy muffinki. Na górę ścieramy skórkę z cytryny.

Ja swoje przechowywałam w lodówce, krem stwardniał i był jak biała czekolada 😍

Smacznego 😍

Oceń ten przepis