Cytrynowe babeczki z cytrynowym kremem maślanym
- 12 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
- 110 g masła bez laktozy
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 110 g mix C Schar
- Skórka starta z 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Krem maślany:
- 2 białka / u mnie 60 g płynnego białka od @farmabialka.pl
- 125 g cukru
- 150 g masła bez laktozy pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- Starta skórka z cytryny
Przygotowanie
Babeczki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mix C oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy tylko do połączenia składników.
Nakładamy masę łyżką do papilotek tak do 3/4 (babeczki lekko urosną). Pieczemy w piekarniku 25 minut z opcją góra/ dół w temperaturze 160 stopni.
Krem maślany
Białka z cukrem podgrzewamy w kąpieli wodnej z cukrem. Mieszamy trzepaczką, by cukier się rozpuścił. Sprawdzamy między dwoma palcami rozcierając białka czy czuć jeszcze grudki. Jeżeli nie to ściągamy z kuchenki i zaczynamy miksować na najwyższych obrotach. Białka są ubite, gdy masa jest piękna lśniąca i zrobi się chłodna.
Zmniejszamy obroty na średnie i zaczynamy dodawać pokrojone na kawałki masło. Cały czas miksujemy do połączenia masła z masą. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Przekładamy do rękawa i dekorujemy muffinki. Na górę ścieramy skórkę z cytryny.
Ja swoje przechowywałam w lodówce, krem stwardniał i był jak biała czekolada 😍
Smacznego 😍