Crumble z rabarbarem
- 3 porcje
- 50 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
RABARBAR
- Rabarbar - 300 g
- Cukier lub inne słodzidło - 30 g
- Masło - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
KRUSZONKA
- Masło, miękkie - 60 g
- Mąka Schär Mehl Farine - 70 g
- Cukier - 3 czubate łyżki
Przygotowanie
Rabarbar umyć i pokroić w 0,5cm kawałki. Do garnuszka dać łyżkę masła, pokrojony rabarbar, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Gotować przez 5 minut (ciągle mieszając) na średnim ogniu, do uzyskania różowego koloru i stałej konsystencji.
*Jeśli całość przyklei się do dna garnuszka, można dodać łyżkę wody.
Gotowy rabarbar przełożyć do tartaletek.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać palcami w misce do uzyskania konsystencji kruszonki.
Uwaga! Nie wolno mieszać ciasta zbyt długo, bo zrobi nam się ulepek.
Następnie posypać kruszonką wcześniej przygotowane tartaletki z rabarbarem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C (góra-dół) i piec przez ok. 45 minut.
Crumble z rabarbarem najlepiej jeść od razu – na ciepło.
SMACZNEGO!