Crumble z rabarbarem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 50 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

RABARBAR

  • Rabarbar - 300 g
  • Cukier lub inne słodzidło - 30 g
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

KRUSZONKA

  • Masło, miękkie - 60 g
  • Mąka Schär Mehl Farine - 70 g
  • Cukier - 3 czubate łyżki

Pyszny i szybki w przygotowaniu deser na upalne dni i nie tylko. Często niedoceniany rabarbar świetnie komponuje się ze słodkim smakiem kruszonki – najlepiej smakuje na ciepło.

Przygotowanie

Rabarbar umyć i pokroić w 0,5cm kawałki. Do garnuszka dać łyżkę masła, pokrojony  rabarbar, cukier i mąkę ziemniaczaną.

Gotować przez 5 minut (ciągle mieszając) na średnim ogniu, do uzyskania różowego koloru i stałej konsystencji.

*Jeśli całość przyklei się do dna garnuszka, można dodać łyżkę wody.

Gotowy rabarbar przełożyć do tartaletek.

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać palcami w misce do uzyskania konsystencji kruszonki.

Uwaga! Nie wolno mieszać ciasta zbyt długo, bo zrobi nam się ulepek.

Następnie posypać kruszonką wcześniej przygotowane tartaletki z rabarbarem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C (góra-dół) i piec przez ok. 45 minut.

Crumble z rabarbarem najlepiej jeść od razu – na ciepło.

SMACZNEGO!

Oceń ten przepis