Ciasto z truskawkami i czekoladą
- 20 porcji
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jajko - 4 sztuki
- Cukier kryształ - 1 szklanka
- Mąka bezglutenowa mix - 2 szklanki
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy - 1 szklanka
- Woda lub mleko - 1 szklanka
- Truskawki (lub inne dowolne owoce) mogą być mrożone - ok. 15 sztuk
- Bezglutenowa czekolada mleczna lub gorzka - 1/2 tabliczki
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Następnie dolewać olej (bardzo powoli), wodę lub mleko, ciągle miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatne mieszając połączyć białka z ciastem.
Ciasto wlać do formy, na wierzchu ułożyć truskawki. Czekoladę pokruszyć na kawałeczki i ułożyć pomiędzy truskawkami. Czekoladę można również dodać do ciasta przed wylaniem do formy.
Ciasto piec w 180 stopniach C, około 40 min.