Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Biszkopt

  • Jajko kurze - 4 sztuki
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Olej - 1 łyżka

Masa

  • Budyń waniliowy bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Masło - 3/4 kostki

Galaretka

  • Galaretka owocowa - 1 opakowanie
  • Owoce leśne np. maliny, borówki

Ciasto powstało metodą prób i błędów, gdyż pewnego dnia miałam przeogromna ochotę na ciasto z kremem a którego nie jadłam już od 5 lat. Wychodzi przepyszne, nawet członkowie rodziny glutenowi nie mogli się najeść ?

 

Przygotowanie

Całe jaja miksujemy z cukrem na wysokich obrotach ok 10 min aż powstanie biała masa. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżką oleju. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stop. Celsjusza. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 20×30 cm i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min.
W tym czasie gotujemy budyń według  przepisu na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem i dodajemy po łyżce wystudzony budyń.
Galaretkę bezglutenową rozpuszczamy w gorącej wodzie  i czekamy aż będzie tężeć.

Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową, owoce leśne m.in. jagody, maliny i stężoną galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. aby wszystko się schłodziło.
Palce lizać ?

SMACZNEGO ?

Oceń ten przepis