Ciasto z kremem budyniowym i galaretką
- 12 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Biszkopt
- Jajko kurze - 4 sztuki
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1,5 łyżeczki
- Cukier - 1/3 szklanki
- Olej - 1 łyżka
Masa
- Budyń waniliowy bezglutenowy - 1 opakowanie
- Masło - 3/4 kostki
Galaretka
- Galaretka owocowa - 1 opakowanie
- Owoce leśne np. maliny, borówki
Przygotowanie
Całe jaja miksujemy z cukrem na wysokich obrotach ok 10 min aż powstanie biała masa. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżką oleju. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stop. Celsjusza. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 20×30 cm i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min.
W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem i dodajemy po łyżce wystudzony budyń.
Galaretkę bezglutenową rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy aż będzie tężeć.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową, owoce leśne m.in. jagody, maliny i stężoną galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. aby wszystko się schłodziło.
Palce lizać ?
SMACZNEGO ?