Ciasto z krakersami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • -
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Krakersy bezglutenowe Schaer/herbatniki bezglutenowe Schaer - (1 opakowanie)
  • Masa kajmakowa Helio - 1 puszka
  • Budyń śmietankowy bez cukru Dr. Oetker - 2 opakowania
  • Masło - 200 g
  • Śmietana kremówka 36% - 250 ml
  • Cukier kryształ do bitej śmietany (do smaku)
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Przygotowanie

Masa budyniowa: Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, lepiej używać jest budyniu bez cukru, ponieważ ciasto i tak jest bardzo słodkie z racji słodkiej masy kajmakowej. Kostkę masła miksujemy na gładką masę, powoli dodajemy chłodny budyń, miksujemy ostrożnie, tak by nie powstały grudki

Ciasto całość: Na dnie blaszki układamy herbatniki lub krakersy, polewamy budyniową masą, znowu układamy warstwę krakersów, polewamy masą kajmakową, układamy znowu krakersy, wylewamy ubitą śmietanę (śmietana musi być dobrze schłodzona, można dodać troszkę żelatyny żeby się lepiej ubiła) i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej je jeść następnego dnia, żeby dobrze stężało.

 

Oceń ten przepis