Ciasto z gruszkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Gruszka - 4 szt.
  • Mąka migdałowa - 3 szkl.
  • Cukier trzcinowy - 1 ½ szkl.
  • Kakao - ½ szkl.
  • Soda - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Woda - 1 ¾ szklanki (gorącej)
  • Oliwa - ¾ szklanki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Kawa rozpuszczalna w granulkach - 1 łyżka

Przygotowanie

  • Gruszki obrać pozostawiając końcówki do dekoracji. Z każdej gruszki odciąć 1 cm spodu, aby stabilnie stały.
  • Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st. C, a blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  • W drugiej połączyć wodę, kawę, oliwę i sok z cytryny.
  • Połączyć zawartość obu misek.
  • Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć gruszki.
  • Piec ok. 50 – 60 minut (lub nieco dłużej aż patyczek będzie suchy).

Oceń ten przepis