Ciasto z gruszkami
- 1 porcja
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Gruszka - 4 szt.
- Mąka migdałowa - 3 szkl.
- Cukier trzcinowy - 1 ½ szkl.
- Kakao - ½ szkl.
- Soda - 2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Woda - 1 ¾ szklanki (gorącej)
- Oliwa - ¾ szklanki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Kawa rozpuszczalna w granulkach - 1 łyżka
Przygotowanie
- Gruszki obrać pozostawiając końcówki do dekoracji. Z każdej gruszki odciąć 1 cm spodu, aby stabilnie stały.
- Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st. C, a blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- W drugiej połączyć wodę, kawę, oliwę i sok z cytryny.
- Połączyć zawartość obu misek.
- Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć gruszki.
- Piec ok. 50 – 60 minut (lub nieco dłużej aż patyczek będzie suchy).