Ciasto „Pleśniak”

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 2 godziny 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 2 szklanki
  • Skrobia kukurydziana bezglutenowa - 1 szklanka
  • Margaryna - 1 kostka
  • Żółtko jaja kurzego - 5 sztuk
  • Cukier puder - 5 dag
  • Kakao - 3 łyżki (np. z firmy Celiko)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka (np. z firmy Celiko)
  • Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 opakowanie (np. z firmy Celiko)

Pianka:

  • Białko jaja kurzego - 5 sztuk
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Skrobia ziemniaczana - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe - 1 słoik
  • Orzechy włoskie, siekane - 1 garść

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao zagniatamy i wyrabiamy ciasto (będzie bardzo klejące i ciągliwe). Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Jedną cześć jasnego ciasta wkładamy na godzinę do lodówki. Pozostałe do zamrażalnika.

Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Na końcu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.

Jedną część jasnego ciasta rozprowadzamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na to dajemy powidła. Na to orzechy. Na to ścieramy na grubych oczkach ciasto kakaowe. Na to pianka. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto jasne. Pieczemy około 40 min. w 180 °.

Oceń ten przepis