Ciasto na pierogi

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 150 g
  • Skrobia tapiokowa - 70 g
  • Len złoty - 50 g
  • Mąka z amarantusa bezglutenowa - 10 g
  • Ziemniak, średni, ugotowany - 1 sztuka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Woda - 250 ml

Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Przygotowanie

Len złoty zmielić i gotować w wodzie przez ok. 5 min.

Do zagotowanego lnu dodać pokruszony ziemniak i razem zmiksować blenderem, aż powstanie gęsty żel.

Składniki suche przesiać przez sito celem napowietrzenia mąki (wszystko co pozostanie na sicie również dodajemy do ciasta).

Dodać gorący żel z lnu złotego i ziemniaka, sól i olej.

Wyrobić wstępnie ciasto w misie, a następnie wyrabiać na stolnicy, dodając w miarę potrzeby ciepłą wodę, aż do uzyskania plastycznej, jednolitej konsystencji.

Po wyrobieniu, małe porcje ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać z nich krążki.

W czasie wyrabiania ciasta i wycinania krążków, można lekko podsypywać stolnicę skrobią tapiokową.

Ciasto lepi się bardzo łatwo, jest elastyczne, a pierogi miękkie nawet po wystudzeniu.

Pierogi z tego ciasta gotuje się ok 2-3 minuty od wypłynięcia, przekładać na chwilę do zimnej wody i odcedzić.

Oceń ten przepis