Ciasto na pierogi
- 1 porcja
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 150 g
- Skrobia tapiokowa - 70 g
- Len złoty - 50 g
- Mąka z amarantusa bezglutenowa - 10 g
- Ziemniak, średni, ugotowany - 1 sztuka
- Olej - 2 łyżki
- Sól - 1 łyżeczka
- Woda - 250 ml
Przygotowanie
Len złoty zmielić i gotować w wodzie przez ok. 5 min.
Do zagotowanego lnu dodać pokruszony ziemniak i razem zmiksować blenderem, aż powstanie gęsty żel.
Składniki suche przesiać przez sito celem napowietrzenia mąki (wszystko co pozostanie na sicie również dodajemy do ciasta).
Dodać gorący żel z lnu złotego i ziemniaka, sól i olej.
Wyrobić wstępnie ciasto w misie, a następnie wyrabiać na stolnicy, dodając w miarę potrzeby ciepłą wodę, aż do uzyskania plastycznej, jednolitej konsystencji.
Po wyrobieniu, małe porcje ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać z nich krążki.
W czasie wyrabiania ciasta i wycinania krążków, można lekko podsypywać stolnicę skrobią tapiokową.
Ciasto lepi się bardzo łatwo, jest elastyczne, a pierogi miękkie nawet po wystudzeniu.
Pierogi z tego ciasta gotuje się ok 2-3 minuty od wypłynięcia, przekładać na chwilę do zimnej wody i odcedzić.