Ciasto migdałowe z owocami

Bezglutenowe ciasto migdałowe z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Żółtko jaja kurzego - 5 sztuk
  • Cukier - 200 g
  • Wanilia - 1/2 laski lub parę kropel olejku waniliowego
  • Masło - 150 g
  • Biała czekolada bezglutenowa - 100 g
  • Owoce - 200 g
  • Migdały - 250 g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Białko jaja kurzego - 2 sztuki

Migdałowe z owocami. A przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Ciasto jest słodkie, więc najlepiej użyć owoców kwaśnych. Ja teraz robiłam z czerwoną porzeczką i jeżynami ale nadają się też borówki amerykańskie czy rabarbar lub agrest.
Ciasto jest dość miękkie po upieczeniu i można je podawać z lodami. Ja jednak uwielbiam schłodzone z lodówki, bo wtedy jest bardziej zbite.

Przygotowanie

  1. Rozpuszczam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub na małym ogniu i zostawiam żeby trochę ostygła.
  2. Żółtka, cukier i wanilię miksuję aż powstanie masa o konsystencji kogla-mogla.
  3. Potem dodaję owoce i wlewam czekoladę z masłem, wszystko mieszam.
  4. Blenduję migdały ale można też posiekać (ja lubię jak są trochę grubsze bo fajnie je czuć w cieście) i dodaje je do masy wraz z mąką. Mieszam.
  5. Na sam koniec dodaję 2 ubite białka na sztywną pianę i powoli mieszam.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut.
Bezglutenowe ciasto migdałowe z owocami

Oceń ten przepis