Migdałowe z owocami. A przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Ciasto jest słodkie, więc najlepiej użyć owoców kwaśnych. Ja teraz robiłam z czerwoną porzeczką i jeżynami ale nadają się też borówki amerykańskie czy rabarbar lub agrest.
Ciasto jest dość miękkie po upieczeniu i można je podawać z lodami. Ja jednak uwielbiam schłodzone z lodówki, bo wtedy jest bardziej zbite.
Przygotowanie
- Rozpuszczam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub na małym ogniu i zostawiam żeby trochę ostygła.
- Żółtka, cukier i wanilię miksuję aż powstanie masa o konsystencji kogla-mogla.
- Potem dodaję owoce i wlewam czekoladę z masłem, wszystko mieszam.
- Blenduję migdały ale można też posiekać (ja lubię jak są trochę grubsze bo fajnie je czuć w cieście) i dodaje je do masy wraz z mąką. Mieszam.
- Na sam koniec dodaję 2 ubite białka na sztywną pianę i powoli mieszam.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut.