Pyszne ciasto bezglutenowe na bazie mączki migdałowej. Delikatne, puszyste i łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie
- Włączyć piekarnik do nagrzewania na 180 stopni Celsjusza w trybie grzałek góra-dół.
- W misce wymieszać mielone migdały, skrobię, mieszankę mąk bezglutenowych, proszek do pieczenia i cukier.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w drugiej misce.
- Żółtka wymieszaj z olejem w szklance.
- Do ubitych białek wlej powolnym strumieniem mieszaninę żółtek z olejem, cały czas mieszając na mniejszych obrotach.
- Następnie porcjami dodawaj składniki suche, po każdej porcji mieszając.
- Tak przygotowaną masę wylej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Do ciasta równomiernie wsyp mrożone borówki.
- Wstaw do piekarnika na 50 minut (ciasto powinno być na koniec zarumienione).
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.