Ciasto migdałowe z borówkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 5 jajek
  • 150 g oleju roślinnego płynnego
  • 200 g mrożonych borówek
  • 150 g cukru

Pyszne ciasto bezglutenowe na bazie mączki migdałowej. Delikatne, puszyste i łatwe w przygotowaniu.

Przygotowanie

  1. Włączyć piekarnik do nagrzewania na 180 stopni Celsjusza w trybie grzałek góra-dół.
  2. W misce wymieszać mielone migdały, skrobię, mieszankę mąk bezglutenowych, proszek do pieczenia i cukier.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w drugiej misce.
  4. Żółtka wymieszaj z olejem w szklance.
  5. Do ubitych białek wlej powolnym strumieniem mieszaninę żółtek z olejem, cały czas mieszając na mniejszych obrotach.
  6. Następnie porcjami dodawaj składniki suche, po każdej porcji mieszając.
  7. Tak przygotowaną masę wylej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Do ciasta równomiernie wsyp mrożone borówki.
  9. Wstaw do piekarnika na 50 minut (ciasto powinno być na koniec zarumienione).
  10. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Oceń ten przepis