Ciasto marchewkowo-kokosowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 2 duże marchewki (250 g)
  • 200 g musu jabłkowego bez cukru (lub jabłka rozparzone w 1 łyżce wody)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 250 g cukru zwykłego lub brązowego
  • 200 g świeżych wiórków kokosowych pozostałych po zrobieniu domowego mleka kokosowego (ew. drobnych suszonych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy korzennej do pierników (lub 2/3 łyżeczki kolendry i 1/3 łyżeczki zmielonych goździków)
  • tortownica średnicy 24 cm

Masa serowa:

  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego ew. zwykłego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Sok i skórka z pół cytryny

Pyszne i puszyste ciasto marchewkowo-kokosowe bez dodatku mąki, z cytrynową masą z mascarpone.

 

Przygotowanie

Ciasto: Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z musem jabłkowym. Przyprawy wymieszać z proszkiem do pieczenia

Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać mus marchewkowo-jabłkowy, przyprawy z proszkiem do pieczenia i  wiórki kokosowe wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Masę przełożyć do tortownicy (średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ᵒC około 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Odstawić do ostudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy. Zimne ciasto przekroić na dwie warstwy i przełożyć masą serową. Kroić trzeba ostrożnie bo ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Najwygodniej zsunąć wierzchni blat ciasta na płaski talerz (pomagając sobie łopatką do ciasta lub nożem), posmarować dolny blat masą, po czym w ten sam sposób (zsuwając) przełożyć wierzch ciasta wprost z talerza na posmarowany masą dół. Wierzch udekorować czekolada według uznania, ja na szybko posypałam wierzch startą na tarce czekoladą, ale można polać czekoladą (roztopioną na parze z 2 łyżkami słodkiej śmietanki).

Masa serowa: Zmiksować lub utrzeć ser mascarpone z jogurtem, płynnym (chłodnym) olejem kokosowym, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Kto lubi mocno cytrynowy smak i zapach, może dodać więcej soku i skórki z cytryny.

Uwaga:

Jeśli nie masz świeżych wiórek, to namocz suszone w kilku łyżkach wrzącej wody i odstaw do napęcznienia. Odsącz dokładnie z wody. Mają być suche.

Oceń ten przepis